Categorieën
Projecten

Latour op het wad

Op 24 november 2020 ontvangt de filosoof en socioloog Bruno Latour de Spinozalens .

Naar aanleiding van deze prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen  drie online masterclasses en een schrijfwedstrijd. Uitgangspunt is het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC Zoe die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor.

In de containers zaten gebruiksvoorwerpen als diepvriezers, krukjes, kuipstoeltjes, speelgoed, fleecedekens, autobanden, auto-onderdelen, compressors, flatscreen-tv’s, schoenen, zeeppompjes, ledlampen, matrassen, stofzuigerslangen en tuinmeubilair. Ze bevatten ook verpakkingsmateriaal als piepschuim, folie en plastic korrels.
Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Miljarden korrels bleven achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

Wetenschappelijk kennis verwerken in je literaire tekst.

Na de pauze inspireert ze de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.
Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luistert mee naar de sprekers van de masterclasses.

Drie online masterclasses

woensdag 16 september 19.30-21.30 uur
Filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 23 september 19.30-21.30 uur
Erik Bertholet, Business Manager Logistics bij Groningen Seaports over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 30 september 19.30-21.30 uur
Prof. dr. ir. Katja Philippart, bestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Utrecht over de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom.

Voor deelnemers aan de wedstrijd zijn de masterclasses verplicht.

Schrijfwedstrijd

Volg de online masterclasses  en schrijf een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (impact van) de ramp met de MSC Zoe: schrijf bijvoorbeeld vanuit de MSC Zoe, een container of een korrel.

De vorm van je tekst is vrij: essay, fictie en literaire non-fictie, poëzie etc.

Gebruik maximaal 1.500 woorden en mail je tekst voor 1 november 2020 naar contact@latourophetwad.nl.

Jury: Pauline DurlacherTonnus OosterhoffMathijs Sanders en Marjoleine de Vos.

Tijdens een feestelijke afsluitende bijeenkomst wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Het winnende literaire werk wordt gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud).

Meer informatie en inschrijven via www.latourophetwad.nl of stuur een mailtje naar contact@latourophetwad.nl

Idee en samenstelling: Aletta Becker & Tanny Dobbelaar.
Partners: o.a. Stichting Spinozalens, Ambassade van de NoordzeeKenniscentrum Filosofie Rijks Universiteit Groningen, Studium Generale Groningen.

Categorieën
Projecten

Onder de Vulkaan

Onder de vulkaan is een maandelijks terugkerende talkshow over literatuur, wetenschap. Drie gasten, twee presentatoren.

Zie ook: www.onderdevulkaan.nl

Eén thema, twee presentatoren, drie gasten: dat is Onder de vulkaan.
In deze zondagse talkshow ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar. Onder de vulkaan: de uitbarsting waarop je zat te wachten.

Categorieën
Projecten

Bericht aan de Toekomst

Met een feestelijke presentatie in de bibliotheek van Winsum besloten we 16 oktober het project BERICHT AAN DE TOEKOMST.

Deelnemers lazen hun teksten voor en Pauline Durlacher overhandigde namens Stichting Square Web het eerste exemplaar van het boek, samengesteld uit de teksten en de beelden van de deelnemers, aan Anja Reenders van De Verhalen van Groningen.

Aletta Becker maakte een audiocollage van de teksten en Jantine Koppert maakte een luistermeubel.

Het boek is te te leen en te koop tegen kostprijs (20 euro); luistermeubel en collage zijn op reis langs de bibliotheken van Noord- Groningen:

Winsum:   16 oktober -15 januari 2020
Uithuizen: 16 januari  -15 april
Bedum:      16 april – 15 juli
Leens:        16 juli -15 oktober

Wil je een boek? Stuur een mailtje naar info@squareweb.orgDe audiocollage kun je luisteren via Soundcloud.

Categorieën
Projecten

Dozen

Joke Tjalsma en Dette Glashouwer speelden tijdens Noorderzon 2017 met veel succes de voorstelling DOZEN (25 minuten) van Aletta Becker.

In DOZEN zitten Harriët en Henriëtte, twee dames van zekere leeftijd die een hekel hebben aan hun volledige naam en bij voorkeur als Har & Jet door het leven gaan, elkaar dicht op de huid. Na 20 jaar samen proberen ze elkaar nog steeds te veranderen. 

ontwerp visuals: Jantine Koppert