Categorieën
Projecten

Latour op het wad

Stichting Internationale Spinozaprijs reikt op 24 november 2020 de Spinozalens uit aan filosoof en socioloog Bruno Latour.

Latour zet zich in voor de representatie van dieren, planten, rivieren en zeeën in ons politieke systeem. Dit idee is een inspiratiebron voor filosofen, historici, ecologen, stedenbouw-kundigen, kunstenaars en schrijvers. 

Stichting Square Web organiseert in het kader van de prijsuitreiking een serie online masterclasses, individuele begeleiding, een schrijfmiddag, een schrijfwedstrijd en een eindmanifestatie met als focus de polystyreen korreltjes die in zee zijn beland nadat het vrachtschip MSC ZOE op 1 januari 2019 ter hoogte van Ameland 342 containers verloor.

In de online masterclasses bespreekt prof. dr. Katja Philippart de gevolgen voor de Noordzeekustzone en de Waddenzee, vertellen Tjesse Riemersma en Jesse Havinga over het gedachtengoed van Latour en komt het wereldwijde containervervoer aan de orde. 

Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de RUG, leert de deelnemers kennis uit diverse wetenschappelijke disciplines te combineren en te integreren in een literair werk.

De online masterclasses zijn gratis en verplicht voor deelnemers aan de schrijfwedstrijd. Je kunt kiezen voor aanvullende begeleiding van docenten van Schrijversvakschool Groningen, o.a. tijdens de schrijfmiddag in het Forum Groningen.

Data: woensdagavond 16, 23, 30 september en 24 november 2020.

De vorm van je inzending voor de wedstrijd is vrij: essay, fictie en literaire non-fictie, poëzie etc.
Maximaal 1.500 woorden. Deadline inzendingen:
1 november 2020.

De inzendingen worden verwerkt in een audio-installatie en het winnende literaire werk wordt gepubliceerd in een landelijk tijdschrift.

Inschrijven via www.latourophetwad.nl of stuur een mailtje naar contact@latourophetwad.nl

Nadere informatie volgt.

Nieuwsgierig? Zie dit artikel voor info over Bruno Latour, dit artikel voor een beschrijving van de containerramp met de MSC ZOE en deze site en deze position paper van deWaddenacademie voor info over de impact.

Idee en samenstelling: Aletta Becker & Tanny Dobbelaar.
Partners: o.a. Stichting Spionzalens, Ambassade van de NoordzeeKenniscentrum Filosofie Rijks Universiteit Groningen, Studium Generale Groningen, Schrijversvakschool Groningen, Forum Groningen.