Categorieën
Projecten

Latour op het wad

Op 24 november 2020 ontvangt de filosoof en socioloog Bruno Latour de Spinozalens .

Naar aanleiding van deze prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen  drie online masterclasses en een schrijfwedstrijd. Uitgangspunt is het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC Zoe die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor.

In de containers zaten gebruiksvoorwerpen als diepvriezers, krukjes, kuipstoeltjes, speelgoed, fleecedekens, autobanden, auto-onderdelen, compressors, flatscreen-tv’s, schoenen, zeeppompjes, ledlampen, matrassen, stofzuigerslangen en tuinmeubilair. Ze bevatten ook verpakkingsmateriaal als piepschuim, folie en plastic korrels.
Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Miljarden korrels bleven achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

Wetenschappelijk kennis verwerken in je literaire tekst.

Na de pauze inspireert ze de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.
Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luistert mee naar de sprekers van de masterclasses.

Drie online masterclasses

woensdag 16 september 19.30-21.30 uur
Filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 23 september 19.30-21.30 uur
Erik Bertholet, Business Manager Logistics bij Groningen Seaports over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

woensdag 30 september 19.30-21.30 uur
Prof. dr. ir. Katja Philippart, bestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Utrecht over de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen.

De masterclasses zijn gratis en iedereen is welkom.

Voor deelnemers aan de wedstrijd zijn de masterclasses verplicht.

Schrijfwedstrijd

Volg de online masterclasses  en schrijf een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (impact van) de ramp met de MSC Zoe: schrijf bijvoorbeeld vanuit de MSC Zoe, een container of een korrel.

De vorm van je tekst is vrij: essay, fictie en literaire non-fictie, poëzie etc.

Gebruik maximaal 1.500 woorden en mail je tekst voor 1 november 2020 naar contact@latourophetwad.nl.

Jury: Pauline DurlacherTonnus OosterhoffMathijs Sanders en Marjoleine de Vos.

Tijdens een feestelijke afsluitende bijeenkomst wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Het winnende literaire werk wordt gepubliceerd in een landelijk tijdschrift (onder voorbehoud).

Meer informatie en inschrijven via www.latourophetwad.nl of stuur een mailtje naar contact@latourophetwad.nl

Idee en samenstelling: Aletta Becker & Tanny Dobbelaar.
Partners: o.a. Stichting Spinozalens, Ambassade van de NoordzeeKenniscentrum Filosofie Rijks Universiteit Groningen, Studium Generale Groningen.